‘Het was zo goedkoop!’ 12 tips die je echt wat opleveren

Kopen omdat het zo voordelig is. Soms is goedkoop duurkoop en als je er niets mee doet is het altijd te duur. 12 tips.

‘Een artikel wat zo goedkoop is laat je toch niet liggen? Dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Bovendien komt het allicht een keer van pas. Misschien voor volgend jaar voor de vakantie, of zo.’

Bijna iedereen wordt enthousiast van koopjes. Blijkbaar hoeft het dan niet eens meer je merk te zijn of de smaak die je altijd kiest. De prijs geeft de doorslag. In de supermarkt of bouwmarkt moet je soms sterk in je schoenen staan om al die aanbiedingen te laten gaan.

Maar is goedkoop wel zo’n goede koop?

  • Als je grote hoeveelheden koopt van iets wat je maar af en toe gebruikt 
  • Als je voorraden inslaat van dingen die elke maand wel een keer in de aanbieding zijn
  • Als je dingen koopt die je anders nooit zou nemen, bijv. luxe producten, om ze vervolgens de week erna al op te maken?
  • Als de kwaliteit nogal tegenvalt
  • Als je iets koopt waar je nog een bestemming voor moet bedenken

Want weet je, heel veel van die zaken die je in een opwelling koopt, ga je niet gebruiken. Je slaat het op in een kast, waar het ligt te wachten op een gelegenheid die nog moet komen. Soms vergeet je dat je het hebt en kom je het veel later, bijv. bij een verhuizing, ineens weer tegen. Dat is niet echt voordeel dus. Een ook vallen dingen thuis nogal eens tegen, terwijl ze in de winkel zo leuk waren.

12 tips om wel voordeel te hebben

  1. Bereid je voor als je iets groters gaat kopen. Bepaal wat je wilt uitgeven en waaraan het moet voldoen, bijvoorbeeld ‘een stevige fiets die tegen een stootje kan’. Laat je goed informeren, zodat je niet met iets naar huis gaat wat niet voldoet.
  2. Maak een lijstje met je wensen en houd je daaraan. Daarmee voorkom je impulsaankopen. Dat geldt voor boodschappen, maar ook voor een middagje shoppen. 
  3. Als je je budget wilt bewaken is contant geld duidelijker dan pinnen.
  4. Ga nooit naar de winkel met een lege maag. Alles is dan lekker en aantrekkelijk.
  5. Kijk in de supermarkt eens in de onderste schappen. Daar liggen vaak de goedkopere varianten van een product. Aan het eind van de dag zijn sommige dagverse dingen afgeprijsd, bijvoorbeeld brood.
  6. Ga liever alleen winkelen in plaats van met je kinderen. Zeker als je moeilijk weerstand kunt bieden aan hun verlangens om snoepjes of hebbedingetjes voor je te kopen.
  7. Ga heel gericht kleding of schoenen kopen. Bijv. ‘ik zoek bruine schoenen voor onder die broek’. Daarmee voorkom je dat je met zwarte laarzen thuiskomt die je niet nodig had en alsnog niets voor onder die broek hebt.
  8. Neem een kledingstuk mee als je er iets bij zoekt. Kleuren schijn je moeilijk of niet te kunnen onthouden, dus help jezelf daarmee.
  9. Een foute aankoop verdwijnt in de kast of leidt tot een andere aankoop om de boel te herstellen. Bewaar de bon! Dan kun je altijd ruilen of terugbrengen als je niet tevreden bent. Is ook belangrijk voor de garantie.
  10. Let op aanbiedingen als je iets zoekt, bijvoorbeeld een nieuwe laptop. Maar koop geen laptop vanwege de aanbieding.
  11. Ga niet te vaak naar de winkel, zeker als je een zwak hebt voor aanbiedingen
  12. Laat niet je e-mailadres achter bij winkels. Ook al staat het op een aanmeldformulier voor de voordeelkaart. Dat hoef je niet te geven. Zeg nieuwsbrieven af als je erdoor in verleiding wordt gebracht.

Heb je in het verleden veel gekocht en kom je het nu weer tegen? Krijg je ruimtegebrek of weet je niet wat je ermee moet? Maak er een ander blij mee: geef het weg, breng het naar de non-foodbank of kringloop of verkoop het.

Hulp nodig bij het opruimen? Ik wil je altijd helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *