Heb je het goed geregeld?

Goed geregeld geeft rust.

Elk jaar als we op vakantie gaan en een deel van ons gezin achterblijft in Nederland bedenk ik: wat als wij niet meer thuis komen? Dat klinkt niet erg ontspannen, maar het is wel reëel. Niet iedereen wordt 85. Ik kom dat ook bij mijn klanten regelmatig tegen. Ze willen graag dat ‘het’ goed geregeld is, voor het geval dat. Dat er geen ruzie komt naderhand en dat er geen nare verrassingen zijn. Dat geldt vooral voor mensen die al wat ouder zijn en geen partner (meer) hebben.

Zij zitten erover in dat ze hun kinderen (of andere nabestaanden) opzadelen met veel uitzoekwerk of extra kosten. Daarom willen ze in ieder geval hun papieren, en soms ook allerlei andere spullen, uitzoeken, ordenen en zo opbergen dat een ander direct kan zien waar wat in zit. Want bij overlijden moet er nogal wat geregeld en uitgezocht worden. En daarin kun je ook je zorg voor een ander laten zien.

Wensen? Schrijf ze op

Heb je ooit nagedacht over wat er gebeurt als je overlijdt? Wat de gevolgen zijn voor je echtgenoot en kinderen? Wat er gebeurt met je huis, spullen, geld en wat dát voor gevolgen heeft voor je nabestaanden? Heb je een overlijdensrisicoverzekering of pensioen afgesloten? Of een uitvaartverzekering? Weten je familieleden daarvan? Hoe en waar wil je dat de uitvaart plaatsvindt? Wil je een begrafenis of crematie? Heb je wensen voor een rouwdienst? Als nabestaanden niets weten kan dat de verdrietige situatie extra moeilijk maken.

Testament of codicil

Als je overlijdt erven je echtgenoot en/of kinderen. Let op: geen stiefkinderen. Heb je die niet, dan erven andere bloedverwanten. Wil je dat anders, bijvoorbeeld omdat je iemand wilt onterven of juist iemand buiten je familie iets wilt nalaten, dan is een testament onmisbaar. Dat moet worden gemaakt door een notaris en je testament wordt opgenomen in een register. Wil je dat allemaal niet, maar wil je wel iets bijzonders nalaten aan je petekind of aan je speciale vriendin? Dan kun je een codicil opstellen.
Woon je samen zonder samenlevingscontract en testament, dan betekent dat dat je partner niets erft. Als er minderjarige kinderen zijn kun je vrienden of familie vragen hun voogd te willen zijn als jij (en je partner) er niet meer bent. Je kunt dit niet afdwingen. Zeggen zij bij nader inzien toch nee, dan zal de kantonrechter iemand anders aanwijzen als voogd.

Wie moeten weten van je overlijden?

Heb je adressen paraat van familieleden, vrienden (van vroeger), collega’s, vroegere buren. Je kinderen kennen vast niet iedereen. Kunnen je kinderen na je overlijden in je computer? Heb je gedacht aan je wachtwoorden?
Het is handig om een lijst te maken voor in je administratie met gegevens over verzekeringen, pensioen, uitkering, bankrekeningen en dergelijke. Dat scheelt heel wat zoekwerk.
Welke anderen moeten in kennis gesteld worden? De bank, overlijdensverzekering, uitvaartverzekering, pensioenfonds, Sociale Verzekeringsbank voor AOW, werkgever, uitkeringsinstantie, woningbouw of hypotheek, ziektekostenverzekering, andere verzekeringen, abonnementen en lidmaatschappen. Let wel op het juiste moment van opzeggen. Zeg geen opstal- en/of inboedelverzekering op als het huis nog niet verkocht is.
Ben je mentor of bewindvoerder van een familielid? Dan moet dat worden overgenomen door een ander.

 

Goed voorbereiden

De meeste dingen in je leven zijn onzeker, maar je overlijden is dat niet. Als je jong bent lijkt het ver weg, maar ook jonge mensen kunnen overlijden. Sommige dingen moet je gewoon regelen, uit verantwoordelijkheid naar je geliefden. Maak een testament, stel een samenlevingscontract op als je niet gehuwd bent, denk na over risico’s voor de achterblijvende partij.

Het kan hoe dan ook nooit kwaad om hier regelmatig naar te kijken. Informeer bij de notaris of kijk op www.erfwijzer.nl.

Wat nu?

Wil je ook graag dat alles in orde is? Je papieren uitzoeken en weggooien wat weg kan? Heb je veel spullen die voor jou wel waarde hebben, maar niet voor je kinderen? Misschien moet je daar iets mee. Behoefte aan een gesprek? Ik wil je graag van dienst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *