Weggooien hoeft niet!

Weggooien is niet per definitie het doel van opruimen. Het ordenen en een vaste plek geven kan ook goed zijn.

Hoezo hoeft dat niet? Daar begin je toch mee als je gaat organizen? Nee, want alleen spullen weggooien is niet dé oplossing voor een mens in wanorde. Ik zal het je uitleggen.

Ruimte maken

Op dit moment zie je op veel plaatsen mensen bezig met het wegdoen van dingen: kleding, keukenspullen, boeken, speelgoed enzovoort. Om ruimte te maken. Op Facebook zijn zelfs groepen die elkaar aanmoedigen vooral veel weg te brengen. Dat is fijn en goed natuurlijk, maar wat gebeurt er daarna? Haal je dan met dezelfde vaart alles weer binnen of ontstaat opnieuw chaos, omdat er eigenlijk niet zoveel veranderd is?

Niet georganiseerd

Een professional organizer is er voor mensen die er last van hebben dat ze niet georganiseerd zijn. Die zaken kwijt zijn, die gespannen raken, omdat ze hun zaakjes niet meer overzien en constant het gevoel hebben dingen te vergeten. En ja, die ook vaak teveel spullen hebben. Zijn zij geholpen met alleen dingen weggooien? Het zou kunnen, maar ik denk het niet.

Veel spullen ≠ geen overzicht

Ik ken iemand met veel boeken over allerhande onderwerpen. Het zijn er echt heel veel, maar er zit een systeem in, zodat hij binnen een minuut het boek heeft wat hij zoekt. Boeken over dezelfde onderwerpen of dezelfde schrijvers staan bij elkaar. Hij zal dus geen boek over planten zoeken tussen de romans of reisboeken. Veel spullen betekent dus niet dat je geen overzicht meer hebt. Net zo min als een ‘leeg’ huis betekent dat je het wel hebt.

Logisch systeem

Het gaat om een manier om jouw spullen of papieren op een logische manier op te bergen, zodat je ze ook makkelijk weer vindt. Dat geldt niet alleen voor boeken, maar ook voor gereedschap, keukengerei, schoolspullen, rekeningen en kleding. Veel weggooien geeft je ruimte (letterlijk en figuurlijk), zodat je weer creatief kunt zijn en misschien spontaan bedenkt hoe het anders moet. Maar, belangrijk is altijd een logisch systeem.

Wat voorbeelden:

  • Bewaar spullen waar je ze gebruikt, dus bijv. dekbedhoezen in de kamer waar ze gebruikt worden, toiletspullen in de badkamer.
  • Geef alles een vaste plek en houd je daaraan: sleutels altijd in een zelfde laatje en je tas altijd bij de kapstok. Maar ook glazen of pannen steeds op dezelfde plek.
  • Leg dingen na gebruik weer terug: gereedschap in de gereedschapskist en je schaar in je la.
  • Doe wat bij jou past en wat jij prettig vindt. Kopieer niet zomaar dingen van anderen.

Het hoeft niet moeilijk te zijn om je eigen systeem te maken, maar je moet er wel even over nadenken. En het werkt pas als het bij jou past. Heb je daar hulp bij nodig, dan help ik je graag.  Kijk ook eens op mijn website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *