Ik wil wel, maar ik kan het niet

Waar gaat het mis?

Wat is dat toch? Weten dat iets moet, het zelfs willen en het niet doen? Zaken voor je uitschuiven. Het heeft te maken met uitstellen en misschien wel hopen dat als je maar lang genoeg wacht het uiteindelijk niet meer nodig is. Of is het iets anders?

Lui?

Niet opruimen wordt vaak gezien als ‘luiheid’ of gemakzucht. Want daar lijkt het op. Als je echt zou willen deed je het wel. Je puber ruimt bijvoorbeeld zijn kamer niet op, omdat hij er geen zin in heeft en het niet nodig vindt (zegt hij). Toch merk je dat hij het wel fijn vindt als zijn vloer of bureau leeg is. Is het een kwestie van prioriteiten? Niet kunnen of geen zin? Misschien is het een combinatie van allemaal, maar volgens Julie Morgenstern, een bekende organizer uit Amerika, is het nooit een kwestie van luiheid. Er is altijd sprake van meer.

Zij onderscheidt in haar boek Organiseren van binnen naar buiten 3 niveaus waar het fout kan gaan bij het organiseren van je leven: er kan sprake zijn van technische fouten, externe factoren en emotionele barrières. En er is bij ongeorganiseerd zijn altijd minstens één technische fout. (Ik kan je dit boek zeker aanbevelen. Het bevat ook veel tips en praktische oplossingen.)

Technische fouten

Veel mensen weten niet goed hoe ze moeten opruimen. Ze hebben het nooit geleerd, omdat een ander het allemaal regelde en opruimde voor hen. Als ze het dan zelf moeten doen blijkt dat ze een beetje onthand zijn. Ze missen de skills. Een andere ’technische fout’ kan zijn dat je spullen geen vaste plek hebben of dat je de ruimte die je hebt niet optimaal benut. Of dat je niet de goede opruimmogelijkheden hebt, bijvoorbeeld te weinig kasten. Dit soort dingen zijn op te lossen door oefening, tips of coaching en het goede ‘gereedschap’.

Externe factoren

Andere dingen dit het moeilijk maken om je leven op orde te krijgen is bijvoorbeeld een groot gezin in een klein huis. Of een samengesteld gezin met wisselende bewoners in huis. Dat maakt het leven ingewikkeld. Of een overload aan werk, een scheiding, verhuizing of ziekte van collega’s. Op deze zaken heb je niet zoveel invloed, terwijl het wel veel invloed heeft op jouw leven.

Emotionele barrières

Emotionele barrières zijn zaken die ín de mens zitten en er voor zorgen dat, hoewel je heel graag wilt, het niet lukt om je leven op orde te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor wat je gaat tegenkomen en het opruimen daarom uitstellen. Je kunt bang zijn voor de ruimte die opruimen je gaat opleveren en je hebt juist geen behoefte aan meer denk-ruimte. Of, je wilt eerst een perfect systeem voor je begint. Of, je bent bang om te mislukken en begint daarom maar niet.

Waar zit het bij jou op vast? Is het een kwestie van teveel taken? Van teveel spullen? Een chaotische manier van leven of zit het dieper?

Opruimen gaat niet alleen over spullen

Spullen gaan altijd over jouzelf, je herinneringen, verwachtingen, je plannen, teleurstellingen en verdriet. Ik denk daar niet licht over.

Ik kan je helpen met het maken van afwegingen, met je bevragen naar jouw band met je spullen. Misschien denk je niet zonder te kunnen, kun je niet kiezen of ben je bang mensen te kwetsen als jij iets wegdoet. Of zoek je veiligheid en troost in je spullen of het kopen ervan. Maar, het kan je ook overweldigen en benauwen. Wil je verandering? Dat kan. Dat hoeft niet door alles weg te gooien en in een leeg huis te gaan wonen. Maar, het is belangrijk dat jij bepaalt wat je belangrijk vindt en wat echte waarde heeft voor je. Ik help je daar graag bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *