De 5 gouden regels van professional organizers

Laatst hoorde ik van iemand die zei dat haar huis 2 dagen per week netjes was en de rest van de tijd een rommeltje. Er werd dus regelmatig opgeruimd, maar meer niet dan wel. Het eenmalig opruimen was dus niet het punt, maar het bijhouden.

Als professional organizers hebben we een aantal stokpaardjes. Van die gouden regels die we allemaal noemen. Ik ook, want ze werken!

  1. Geef alles in je huis een vaste plek.
  2. Ruim aan het eind van elke dag even tien minuten op.
  3. Houd dingen maar één keer vast en leg ze niet op tussenstations.
  4. Ontwikkel goede gewoontes.
  5. Doe direct wat je nu kunt doen.

Dit klinkt heel logisch en toch…

Vaste plekken voor je spullen

Alles in huis een vaste plek geven is niet 1-2-3 gebeurd. Ik ben ooit eens bij iemand geweest die zei ‘Alleen mijn sleutels hebben een vaste plek in huis.’ Dat betekent nogal wat: voor al die andere dingen in huis die je dagelijks nodig hebt en die mogelijk elke dag of week ergens anders liggen.

En toch denk ik dan dat het bewustzijn ervan al een goede eerste stap is. En je hoeft ook niet alles in een keer te veranderen. Dat kan niet eens want dat vergeet je direct weer. Begin met je jas en je schoenen, je telefoon en je portemonnee. Ga vervolgens eens rondkijken in je keuken of slaapkamer wat steeds maar blijft liggen en wat je een rommelig gevoel geeft. Hoort het wel op dit plek en zo nee, waar moet het dan heen? En als het naar de schuur moet en daar is geen plek, dan is het handig om daar plek te gaan maken.

Optimaal gebruik maken van de ruimtes

Als je spullen hebt om bijvoorbeeld op te bergen in de schuur, maar je schuur staat vol moet er iets gebeuren. Heb je goede opbergplanken of stellingen? Heb je ook de hoogte benut? Zo ja, bewaar je te veel dingen en kun je die mogelijk weggooien of weggeven? Dat geeft direct ruimte. Want als je ruimte schaars is, kun je je dat niet permitteren.

Denk eraan dat je niet alles in de grijze container kunt gooien. Verf, hout, apparaten en oud ijzer moet je apart aanbieden bij het kringloopstation van je gemeente.

Goede gewoontes

Een ander hulpmiddel om je huis netjes te houden en op tijd te zijn zijn routines, oftewel goede gewoontes. Van die vaste handelingen waar je niet eens meer over nadenkt, omdat je het altijd zo doet.

Stel: je komt thuis van je werk en je hangt je jas direct op de kapstok in plaats van hem eerst op de bank te gooien. Dat is een gewoonte die snel aangeleerd kan zijn en die je direct wat oplevert. Vergeet je het in het begin? Herinner jezelf er desnoods aan door een briefje.

Of: voordat je naar bed gaat ruim je even de afstandsbediening op, legt de krant bij het oud papier, zet je vuile vaat in de afwasmachine of op het aanrecht, neem je schoenen mee naar je slaapkamer, etc. Dat is een kwestie van tien minuten en je komt ’s morgens in een opgeruimde woonkamer beneden. Dit zijn ‘goede’ routines, maar je kunt natuurlijk ook ‘foute’ routines hebben en dát ombuigen vergt even wat tijd. Je moet nl. de eerste tijd iedere keer nadenken bij wat je doet. En vaak zul je denken : ‘Oh ja, jas aan de kapstok.’ Of ‘Oh ja, boodschappen gelijk opruimen.’ Maar na verloop van tijd gaat het makkelijker en is de nieuwe gewoonte ingesleten.

Doe direct wat je nu kunt doen

Dit is iets wat ik vooral mijn kinderen heb proberen te leren, omdat het uitstellen kan voorkomen. Het is nl. het snelst als je dingen oppakt en gelijk op de plaats van bestemming brengt in plaats van het eerst op tafel, de trap,  je bed en dan in de kast. Of, als je weet dat je iets moet doen, het niet uit te stellen. Waarom zou je? Het moet toch gebeuren. Het kán natuurlijk een truc zijn om je partner of je moeder uit te lokken het op te ruimen als hij/zij minder goed tegen rommel kan, maar in principe helpt uitstel je niet. Uiteraard moet je altijd afwegen wat het belangrijkst is op dit moment. Maar, gaat het over iets kleins? Stel het niet uit. Bovendien blijft het anders ook maar zeuren in je hoofd dat je nog iets moet doen.

Loop nooit met lege handen!

Tenslotte nog een uitspraak die ik ook heel praktisch en effectief vind. Ga je naar boven? Neem iets mee wat op de trap ligt of wat toch naar boven moet. Ga je naar de winkel? Neem gelijk de lege flessen mee. Loop je van tafel? Neem allemaal iets mee naar de keuken. Het drukt ook iets uit van verantwoordelijkheid nemen voor het grote geheel. En dat is prettig voor iedereen.

Hulp nodig?

Zou je dit wel willen, maar hik je nog aan tegen het grote opruimen voorafgaand aan het bijhouden? Vind je het lastig om alleen een begin te maken en merk je dat je iemand naast je nodig hebt? Je kunt me altijd mailen en graag overdag bellen voor meer informatie. Ik denk graag met je mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *