Organizing is meer dan opruimen

Wat is relevant in jouw situatie? Is hulp echt helpend?

Veel mensen denken bij een professional organizer aan een opruim-coach. Iemand die je helpt om op te ruimen. Een soort schoonmaker, maar dan anders. Toch is dat maar een deel van het verhaal…

Organizing ≠ opruimen

Bij organizing gaat het ook om het opsporen van de oorzaak van de wanorde, het maken van een plan, het aanpakken van de situatie, het leren om de zaak op orde te houden en terugvalpreventie.

Waarom lukt het niet?

Als ik bij iemand kom met een vraag om begeleiding bij het op orde brengen van zijn huis of administratie probeer ik altijd te achterhalen waarom het nú niet lukt. Dat is voor iedereen anders. Misschien ging het vroeger wel, maar nu niet meer. Misschien was het altijd al moeilijk, maar had je voorheen hulp of zijn er nu meer zaken aan de orde. Wat zorgt er voor dat je het niet voor elkaar krijgt bijvoorbeeld je administratie te beheersen. Vind je het niet leuk, begrijp je het niet, is het teveel, ben je bang om fouten te maken, hangt er een nare sfeer rond het papier? Of je het leuk vindt of niet: administratie is nodig. Het gaat over jóuw leven en jouw geld. Jouw inkomsten en uitgaven, je pensioen,  je rechten en plichten, je herinneringen, je netwerk. Dat geldt natuurlijk ook voor boeken, kleding en taken.

Hoe pak je het aan?

Als je weet wat je tegenhoudt, kun je er ook iets op bedenken wat (of wie) je kan helpen. En dat is niet altijd even makkelijk!

  • Soms werkt het om het een tijdje samen met iemand aan te pakken, om te leren hoe het moet, zoals ik hierboven beschreef.
  • Het kan ook zijn dat je structurele hulp nodig hebt, omdat het te veel en te ingewikkeld voor je is geworden. Denk aan PGB-administratie, zorg en contracten.
  • Voor een ander is het krijgen van overzicht nodig om de boel minder eng en moeilijk te maken. Bijvoorbeeld in beeld brengen wat je allemaal hebt. Als er overzicht is, kun je makkelijker beslissen wat je wilt houden en wat weg kan. Het kan fijn zijn om dat samen met iemand aan te pakken.
  • Ik hoorde van iemand dat ze niet werkte met het administratiesysteem dat een hulpverlener voor haar had gemaakt. Ze vond het helemaal niet praktisch en ze begreep het ook niet goed. Ze had een afkeer van haar mappen gekregen, omdat het niet ‘van haar’ was. De hulpverlener had het zo gedaan, omdat het voor hém werkte. Hij had háar eigenlijk niets gevraagd… Dus, wat werkt voor jou?

Iets nieuws leren

Als ik iets moet leren (bijv. mijn eigen website onderhouden) vind ik het prettig om onder begeleiding iets zelf te doen, fouten te maken en te leren oplossen en direct te horen of dat goed is. Dus met iemand naast me die ik af en toe vragen kan stellen. Na een tijdje is hulp op afstand ook genoeg en nu kan ik het helemaal alleen. Door te ervaren leer ik het best. Herken je dat? Of leer jij heel anders? Heb jij genoeg aan een goede uitleg, of heb je liever een voorbeeld of een uitleg op YouTube? Het succes van een traject hangt er dus ook van af of het aansluit bij jouw manier van leren.

Hoe wil jij het?

Als je zelf aan de wieg van een systeem staat bepaal jij hoe het eruit gaat zien. Niet de organizer. Wil jij dingen op alfabet? Of liever op categorie of per persoon? Werk je graag met kleuren? Gaat je voorkeur uit naar bakken en dozen in plaats van mappen? Het doel is om jou te helpen bij het vinden van een manier om controle en overzicht te houden. Wat voor mij werkt hoeft niet te werken voor jou. Het gaat daarbij niet om opbergen, maar vooral om het weer kunnen terugvinden!

En nu volhouden

Als jij weet hoe het moet is het een kwestie van volhouden en niet opgeven. Van steeds meer alleen kunnen. En dat klinkt simpeler dan het is. Het is kunnen en willen én doen. Dat kost inspanning en motivatie. De organizer neemt daarom afstand in een tempo waarmee jij gediend bent. Wil je elke maand nog overleg of vind je het ook goed om te mogen bellen voor vragen? En misschien kom je tot de conclusie dat je structureel ondersteuning nodig hebt. Dat je dat een veilig gevoel geeft. Dat kan natuurlijk ook. Ik kan je dat bieden, maar misschien heb je in je netwerk ook mensen die je daarvoor kunt vragen.

PGB?

Begeleiding van een professional organizer kan soms ook betaald worden uit een PGB als je ‘Begeleiding’ krijgt. Overleg hierover wel met je contactpersoon bij de gemeente.

Meer weten? Bel me, dan kijken we of professional organizing iets voor je is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *