Ik ben er!

Als je iets hebt bereikt is dat zelden het eindpunt, maar het begin van een periode van in stand houden en misschien nog wel uitbreiden. Een hardloper die iets heeft bereikt, moet blijven trainen om het de keer erna opnieuw te kunnen.

In september 2015 schreef ik mijn eerste blog op deze website. Het ging over hardlopen en de link naar mijn werk als organizer. Afgelopen week heb ik eindelijk de eindstreep gehaald en zou ik ‘moeiteloos’ 5 kilometer moeten kunnen hardlopen. Na 5 jaar! Waar een crisis toe kan leiden! En uiteraard heb ik nagedacht hoe het nu verder moet, want de loopbegeleiding stopt. Hoe blijf ik op dit niveau en hoe voorkom ik dat ik terugzak en terugga naar af? En wat is de link met opgeruimd leven?

Blijvende verandering?

Elk jaar begon ik opnieuw met trainen en deed een aantal lessen tot het slechte weer of mijn agenda roet in het eten gooiden. Het werd nooit makkelijk, omdat ik het lopen niet goed onder de knie had. Mijn man loopt ook hard en heeft mij verzekerd dat mijn lichaam nu anders is geworden en ik dit conditieniveau kan vasthouden en ook bij enige verwaarlozing snel weer terug kan krijgen. Dat geeft me zelfvertrouwen. (Hij heeft er best veel verstand van en leest zelfs het vakblad voor runners.)

Heb jij je huis in een opgeruimde staat gekregen of in ieder geval een stuk in de goede richting? Is dat met vallen en opstaan gegaan en ben je bang voor terugval als je even niet oplet? Bedenk dan dat je heb ervaren hoe het leven is als alles ordelijk is. Dat je hebt geleerd hoe je zaken moet aanpakken. Dat je vaste plekken voor je spullen hebt gevonden. Die wetenschap draag je bij je. Bovendien weet je hoe het voelt en je wilt vast niet meer terug naar ‘vroeger’. Heb dus vertrouwen dat je niveau hebt!

Die stok achter de deur ga ik missen

Het trainingsschema van elke week drie maal hardlopen was voorheen voor mij niet te doen. Maar door de Coronamaatregelen waren de omstandigheden om te starten en dat schema te houden veel beter. Het was ook een mooi tijdverdrijf en reden om naar buiten te gaan in je eentje. Maar nu? Ik heb bedacht om de laatste les in ieder geval nog een keer of drie te gaan doen, zodat ik ook echt ‘moeiteloos’ kan lopen. Ik zet het in mijn agenda. Op mijn ouderwetse mp3-speler zit ook het vervolg, dus misschien moet ik daar maar mee verder gaan en kan ik over 5 jaar melden dat ik 10 km kan hardlopen.

Het samenwerken met een organizer elke week is voor veel mensen een enorme hulp om tijd vrij te maken voor opruimen, aan het werk te gaan en ook resultaten te boeken. Maar, als er niemand meer komt en vragen stelt. Wat dan? Dan moet jijzelf in beweging komen. Als je een uitsteller bent of vaker een zetje nodig hebt is dit wel een aandachtspunt. Geen wonder dat het samenwerken jou zo hielp! Ik ben zelf ook iemand die beter op gang komt met iemand naast me, dus ik weet hoe het werkt.  Probeer dan iemand te vinden om tegelijk mee op te werken, eventueel op afstand, of lid te worden van een opruimgroep op Facebook of zo.

Op peil blijven kost ook moeite

Ik riep wel zo euforisch aan het begin ‘Ik ben er!’, maar dat is natuurlijk niet waar. Ik heb het punt bereikt waarop ik iets zou moeten kunnen, maar nu moet ik nog bewijzen dat ik het echt kan en het volhouden. Hoe zal het gaan als mijn agenda weer volloopt? Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat ik trots ben op mezelf en blij ben met deze prestatie. Anders zou ik het niet delen! Bovendien voel ik me er goed bij en dat is de prijs waard om mijn best te blijven doen. En die agenda wil ik ook niet meer zo vol!

Dat geldt ook voor jou en je opgeruimde kasten of ordners. Het vergt onderhoud en tijd. Je bént er, maar je blíjft er niet zonder moeite. Net als een schoongemaakt huis vanzelf weer vies wordt en elke week weer moet worden gesopt, heb je elke dag en week dingen op te ruimen. Nu wordt het een kwestie van gewoontes inslijten waardoor je er niet eens meer over nadenkt dat je opruimt. Het gaat steeds meer bij je dagelijks leven horen, waardoor je niet meer zonder kunt. En dat kost best moeite, maar het is de prijs waard.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij ervaringen opgedaan die je wilt delen? Ik lees ze graag hieronder of mail me (info@bezemer-organizing.nl). Zit jij nog in het traject van leren en oefenen en heb je een zetje nodig om nu echt te gaan doorpakken? Dan kun je hierover boeken lezen of op websites dingen zoeken. Maar misschien heb je het samenwerken met een andere persoon nodig. Mij bijvoorbeeld. Je kunt me daarvoor altijd mailen of bellen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *